Geachte meneer de Minister,
Vandaag, op Wereld Obesitas Dag, willen we de urgentie van het aanpakken van obesitas benadrukken. Obesitas is een chronische ziekte die ongeveer 2 miljoen Belgen treft1. Obesitas heeft een negatieve impact op zowel de fysieke als mentale gezondheid, op de levenskwaliteit en verkort de levensverwachting2. Bovendien bedragen de directe en indirecte kosten van obesitas in België samen jaarlijks meer dan 9 miljard euro3.
Als de Belgische Vereniging voor de Studie van Obesitas (BASO zijn we ervan overtuigd dat de impact van obesitas kan worden omgekeerd. Het voortschrijdend inzicht in de biologie en andere oorzaken van obesitas stelt ons nu in staat om doelgerichter in te grijpen op zowel het ontstaan als de gevolgen van deze chronische ziekte. Een proactieve, wetenschappelijk onderbouwde en multidisciplinaire aanpak is essentieel voor zowel preventie als behandeling.
BASO verwelkomt het streefdoel van de federale overheid om samen met verschillende overheden te werken aan een coherent gezondheidszorgbeleid en gemeenschappelijke gezondheidsdoelstellingen. We dringen erop aan om het terugdringen van de impact van obesitas in België opnieuw als prioriteit te stellen. In het kader van de gezondheidsdoelstellingen werd reeds werk gemaakt van een zorgpad voor kinderen en jongeren, echter obesitas komt voor op alle leeftijden en manifesteert zich vaak pas op volwassen leeftijd. Obesitas is dus een chronische ziekte die een levenslange aanpak vereist.
BASO stelt daarom volgende prioritaire acties voor:
- Het bewerkstelligen van vroegdetectie van (het risico op) obesitas en inschatten van de ernst van de ziekte waardoor men sneller kan ingrijpen met preventieve maatregelen en mensen met de ziekte obesitas sneller naar de juiste zorg kan leiden.
- Het uitwerken van een zorgpad waarin aandacht is voor vroege interventie en voorzien wordt in levenslange zorg, voor individuen van alle leeftijden en ziektestadia.
- Een verbetering van dataverzameling en digitale gegevensdeling om te komen tot effectievere preventie, detectie en zorg.
Hierbij dient steeds de nodige aandacht te gaan naar de kwetsbare mensen; obesitas komt vaker voor bij mensen die het sociaal-economisch moeilijker hebben1.
In lijn met uw intentie om de impact van chronische ziektes terug te dringen in België, en in lijn met de WHO-doelstelling om de impact van niet-overdraagbare ziekten te verminderen tegen 20304 door gerichte preventie en behandeling, zijn we ervan overtuigd vanuit BASO dat een adequate aanpak van obesitas bijdraagt aan deze doelstellingen.
We staan klaar om samen te werken en onze wetenschappelijke en klinische expertise te delen en gaan graag zo snel mogelijk met u in gesprek om samen een effectieve obesitasstrategie uit te werken.
Voor verdere inzichten verwijzen we u graag naar ons Witboek.
Uitkijkend naar uw reactie en met de meeste hoogachting,
Namens het BASO Bestuur
- Bart Van der Schueren (Voorzitter) – endocrinoloog, UZ Leuven/KULeuven
- Nathalie Esser (Volgende Voorzitter) – endocrinoloog, CHU/ULiège
- Jean-Paul Thissen (Voormalig Voorzitter) – endocrinoloog, UCL
- Matthias Lannoo (Penningmeester) – chirurg, UZ Leuven/KULeuven
- Véronique Beauloye – pediatrisch endocrinoloog, Zeepreventorium / UCL
- Pascale Chasseur – endocrinoloog, Universitair Ziekenhuis Brussel
- Roland Devlieger – verloskundige/gynaecoloog, KUL
- Eveline Dirinck – endocrinoloog, UZA/UAntwerpen
- Inge Gies – pediatrisch endocrinoloog, UZ Brussel
- Alexandre Haumann – chirurg, CHU
- Wendy Hens – kinesitherapeut, UAntwerpen
- Camille Marien – huisarts
- Imke Matthys – endocrinoloog, UZ Gent
- Nele Steenackers – voedingsdeskundige/diëtist, KULeuven
- Ann Tanghe – psycholoog, Zeepreventorium
- Stefan Teughels – huisarts, Domus Medica
- Ann Vandeputte – psycholoog, Eetexpert
- Eefje Van Nuland – coördinator MOC, UZ Leuven
Referenties :
- Sciensano: Gewichtstoestand en eetstoornissen: Overgewicht en obesitas (BMI), Voedselconsumptiepeiling 2022-2023, Juni 2024, Brussel, België, https://www.sciensano.be/nl/resultaten-van-de-nationale-voedselconsumptiepeiling-2022-2023/gewichtstoestand-en-eetstoornissen/overgewicht-en-obesitas-bmi
- Wang YC, McPherson K, Marsh T, Gortmaker SL, Brown M. Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. The Lancet. 2011;378(9793):815-825. doi:10.1016/s0140-6736(11)60814-3
- Belgium | World Obesity Federation Global Obesity Observatory accessed on 27/02/2025